Complimenten geven

De beste complimenten…

… en een gelukkige samenwerking!

En, hoe was de kerstborrel bij jullie op de werkvloer? Werd je bedankt voor je bijdrage van het afgelopen jaar? Werd je in het zonnetje gezet? Heb je een compliment gekregen, of heb je juist een compliment gegeven?

Mijn favoriete onderdeel van een teambuilding training is het deel waar collega’s en leidinggevende elkaar waardering geven. De deelnemers geven elkaar applaus, een schouderklopje en een compliment. Zowel het geven van waardering als het ontvangen van waardering is voor de deelnemers vaak een nieuwe en fijne ervaring.

In 4 stappen het beste compliment
Een compliment geven is een hele kunst. Maar ook het ontvangen van een compliment kan soms verrassend lastig zijn. Volg de onderstaande 4 stappen en vergroot de kans dat je compliment ontvangen wordt op de manier dat je bedoelt.

Stap 1: Noem de naam van degene die je een compliment wil maken
Door het noemen van de naam maak je contact en stem je af op de ander. Is de ander nog druk bezig met iets anders, dan heeft het niet zo’n zin om verder te gaan. Wacht liever totdat je de volledige aandacht hebt.

Stap 2: Benoem het gedrag wat je waardeert
Maak zo specifiek mogelijk welk gedrag je waardeert. Zeg niet: ‘wat heb je die presentatie goed gedaan’. Zeg liever: ‘wat mooi hoe je contact maakt met de zaal en je kennis duidelijk verwoord’.

Stap 3: Vertaal het naar de tegenwoordige tijd
Als je een compliment maakt zorg er dan voor dat je het uitspreekt in de tegenwoordige tijd. Zeg niet: ‘wat knap dat je, toen het zo druk was, zo rustig bleef’. Zeg liever: ‘wat knap dat je zo rustig blijft als het druk is’.

Stap 4: Geef aan wat het effect is op jou
Wil je het compliment extra diepgang geven? Geef dan de ontvanger terug wat het positieve effect is van zijn gedrag op jou.

Voorbeelden van het beste compliment

– ‘Eva, ik vind het fijn dat je de tijd voor me neemt om naar me te luisteren, dan voel ik me gehoord.’
– ‘Jeroen, ik vind het knap dat je zo rustig blijft als er veel stress is op de afdeling. Daar word ik zelf ook rustig van.’
– ‘Roos, ik vind het moedig dat je zegt wat je denkt. Dat zorgt er voor dat ik zelf ook meer mijn mening durf te uiten.’
– ‘Pieter, ik ben blij dat je een duidelijk overzicht van de financiën hebt. Daardoor weet ik waar ik in kan investeren.’

Compliment ontvangen
En wat denk je? Gaat dit lukken? En gaat het je lukken om een compliment te ontvangen? Als je merkt dat je moeite hebt met het geven en/of ontvangen van waardering, begin dan eens met jezelf dagelijks een compliment te geven. Het klinkt misschien een beetje vreemd, maar onderschat jezelf niet. Schat jezelf op waarde en besef dat je gedrag, je kennis, je ervaring, je kunde een positief effect heeft op je omgeving. Sta stil bij je positieve gedrag en benoem het of schrijf het op voor jezelf. Waardeer jezelf zodat je ook de waardering van een ander kan ontvangen.

… en een gelukkige samenwerking
Openlijke waardering binnen een organisatie of team is niet vanzelfsprekend. Vind je dat het te weinig gebeurt bij jullie op de werkvloer? Begin er dan zelf mee. Experimenteer en oefen in het geven van complimenten. Je zult verrast staan wat voor een positief effect heeft op de samenwerking met de ander. En… wat je geeft krijg je terug.

Veel plezier!

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *