Leiding geven aan optimisten

Leiding geven aan optimisten

en minder optimistisch ingestelde medewerkers…

Bij De Lachcentrale bestaat de mogelijkheid te testen hoe optimistisch jouw kijk is op de wereld (dat kan hier). De een is van nature veel gemakkelijker in staat om het positieve te ervaren. Zijn of haar wereld ziet er veel zonnigere uit dan iemand die geneigd is om eerder het negatieve te zien. Wanneer de focus ligt op wat er niet goed gaat, gaan er uiteindelijk ook veel dingen niet goed. Het werkt als een soort neerwaartse spiraal.

Misschien herken je dat wel in jouw bedrijf of team. Op het moment dat er een klaagcultuur is ontstaan is lastig om het tij te keren maar niet onmogelijk. Wij zetten ons in voor een positieve bedrijfscultuur. Meer plezier op de werkvloer zorgt namelijk voor meer energie, een hogere productiviteit en een lager ziekteverzuim. Gelukkige medewerkers blijven langer trouw aan het bedrijf en zetten hun kwaliteiten in ten dienste van organisatie. Gelukkige medewerkers zijn goud waard.

Wij willen je alvast wat tip’s geven over hoe je leiding kunt geven optimisten en de minder optimistisch ingestelde medewerkers.

Leiding geven aan optimisten
Als leidinggevende van een club met optimisten weet je dat je kunt rekenen op veel creativiteit, pro-activiteit en plezier op de afdeling. Ontwikkelprocessen kunnen soms zelfs zo snel gaan dat jullie jezelf voorbij lopen. Zorg er voor dat er genoeg rust ingepland wordt om kritische kanttekeningen te maken en te reflecteren. Zo hou je de kwaliteit scherp en neem je genoeg tijd om bij te sturen als dat nodig is.

3 TIP’s

  1. Prijs een optimist om zijn of haar bijdrage aan de organisatie. Vergeet niet om daar eventueel openlijk, voldoende bij stil te staan. Ook een optimist heeft waardering nodig.
  2. Bij veranderingen kun je optimisten inzetten als ambassadeur om de rest van het team te enthousiasmeren.
  3. Lach veel (mee). De positieve energie die dan vrijkomt is erg waardevol voor de productiviteit en gezondheid van het team. Waar gelachen wordt, wordt winst gemaakt.


Leiding geven aan minder optimistisch ingestelde medewerkers
Vaak zijn kritische medewerkers uitermate betrokken. Op het moment dat het van kritiek naar klagen gaat dan weet je dat ze meer invloed willen hebben. Zet klachten om in kritische kanttekenen die de kwaliteit van een proces of dienst/product verbeteren. Geef waardering voor de positieve resultaten en betrokkenheid. Blijf in gesprek en onderhoud regelmatig contact.

3 TIP’s

  1. Als leidinggevende van een team met veel kritische medewerkers is het belangrijk om de kritische vragen en opmerkingen aan te horen. Onderzoek de behoefte achter de klacht en kijk of het mogelijk is om diegene meer invloed en verantwoordelijkheid te geven.
  2. Pas provocatieve coaching toe. Ga niet tegen de klacht in maar overdrijf het zodat diegene zelf met de oplossing komt. Een voorwaarde daarvoor is om de spelregels voor provocatie te kennen.
  3. Blijf (glim)lachen. Ga niet aan jezelf twijfelen of je teveel verantwoordelijk voelen. Richt je aandacht ook op wat er wel goed gaat binnen het team. Beloon positief gedrag.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *