(werk) geluk

(Werk) geluk

Hoe fit is jouw mind-set?

Wist je dat 50% van ons geluk wordt bepaald door onze aanleg. Door de genen die we mee hebben gekregen van onze (voor)ouders. Slechts 10% van ons geluk wordt bepaald door omstandigheden. Dat is waarschijnlijk veel minder dan je in eerste instantie zou verwachten. Natuurlijk een heftige verandering in je omgeving kan wel invloed hebben op je geluk, maar bepalend is hoe jij er mee omgaat.

De maakbaarheid van ons (werk) geluk wordt voor 40% bepaald door onze bewuste gedachten en gedragingen. Kortom, je mind-set is voor een groot deel bepalend voor je geluk. In onze lachworkshop plus gaan we hier dieper op in… hierbij alvast een voorproefje!

Wist je dat gelukkige mensen….

 • socialer
 • energieker
 • vriendelijker
 • flexibeler
 • vindingrijker
 • productiever
 • betere leidinggevende
 • betere onderhandelaren
 • aantrekkelijker
 • én gezonder zijn?

Dit kan jij doen om je (werk) geluk te vergroten:

 1. Wees dankbaar en denk positief

Dankbaarheid tonen
Voor sommigen klinkt het woord ‘dankbaarheid’ zwaar. Alsof het iets is wat je pas kan voelen als er echt iets bijzonders is gebeurt. Voor diegene is ‘waardering’ wellicht gemakkelijker.

Optimisme cultiveren
Bouw het goede wat aanwezig is uit. Zorg ervoor dat het een gewoonte wordt om nieuwe mogelijkheden te zien en positieve gebeurtenissen te benoemen.

Niet tobben of sociaal vergelijken
Doe wat je doet vanuit passie en eigenheid. Het kost veel energie om je zorgen te maken over wat anderen doen, richt je vooral op wat jou goed dunkt. 

 1. Investeer in sociale relaties 

Wees vriendelijk
Wees vriendelijk voor jezelf. Vandaar uit kun je ook vriendelijk zijn voor anderen, bedenk wie je wilt helpen en met wat. Benader anderen vriendelijk en je zult het terug ontvangen.

Koester sociale relaties
Investeer in je relaties en hou ze warm. Zeker in je werk is je netwerk belangrijk. Ga een relatie aan met de ander vanuit interesse en niet met wat diegene voor je kan betekenen.

 1. Leer omgaan met stress en tegenslag

Ontwikkel coping strategieën
Coping betekent het leren omgaan met tegenslagen of andere invloedrijke gebeurtenissen. Bekijk met een helikopter view of er nieuwe manieren zijn om, om te gaan met tegenslagen. Onderzoek andere mogelijkheden voor het oplossen van een probleem, wees creatief.

Leer vergeven

Verspil je energie niet langer. Laat wat er gebeurt is los. Ieder mens heeft iets goeds in zich. Focus je liever daar op dan op wat er niet goed is gegaan. Zorg er voor dat gebeurtenissen van vroeger niet in de weg staan om vooruit te gaan.

 1. Leef in het nu

Versterk flow-ervaringen
Sta stil bij waar je écht goed in bent. Wat is je missie? Een flow-ervaring heb je o.a. op de momenten dat je de tijd helemaal vergeet doordat je opgaat in een moment en wat je doet je moeiteloos af lijkt te gaan.

Geniet van het leven
Wat maakt je blij? Doe vooral waar je blij van wordt. Je hebt zelf de leiding over je leven. De enige die een situatie kan veranderen ben jezelf.

 

 1. Blijf betrokken bij je doelen 

Stel haalbare doelen
Voeg bij elk doel een vleugje discipline toe. Zijn er hele grote doelen? Breek ze dan in brokken op zodat ze behapbaar zijn. Kleine doelen zijn gemakkelijker te behalen. Op die manier heb je vaker een succeservaring. Dit werkt erg bevorderlijk voor de betrokkenheid bij het grotere doel.

 1. Zorg voor je lichaam en ziel 

Geef uiting aan je geloof en spiritualiteit
Doe iets met je geloof of gevoel voor spiritualiteit. Bid of mediteer als je je daar goed bij voelt. Voedt je geest met dat wat we niet zien maar wel voelen. Ga opzoek naar je hogere zelf, grotere macht, God, Boedha of licht.

Zorg voor je lichaam
Teveel stress zorgen of fysiek te zwaar werk is een teken dat er iets niet klopt. Als je lekker in je vel wilt zitten hoort daar voldoende beweging bij, goede verzorging en lichamelijke aanraking. Je lichaam is het huis van je ziel, je krijgt er maar één. Wees er zuinig op. Lach wat vaker!

 

Kies één of twee geluksstrategieën uit waar je de komende tijd je aandacht op richt. Je zult zien dat je meer invloed hebt op je geluk als dat je misschien denkt. Veel plezier!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *